Nieuws

Scheiden en kopen, kan dit?

Kan je al een huis kopen als je nog aan het scheiden bent?

Je wil gaan scheiden van je echtgeno(o)t(e) of je bent al in een echtscheidingsprocedure verwikkeld. Kan je in dat geval al een nieuwe woning kopen? Of moet je wachten tot je echtscheiding definitief is?

Mensen die aan het scheiden zijn willen wel eens vermijden dat ze moeten gaan huren. Zij kiezen er dan ook wel eens voor om al een ander pand te kopen. Los van de vraag naar de opportuniteit van zo’n beslissing (je kan zo ‘gedwongen worden’ om een minder gunstige regeling bij de echtscheiding te aanvaarden om financiële redenen) rijst de vraag of zo’n aankoop juridisch wel kan.

Scheiding van goederen

Alles hangt af van het huwelijkscontract waaronder je getrouwd bent. Ben je gehuwd onder een stelsel van scheiding van goederen, dan kan je dadelijk een nieuw huis kopen. Je (bijna ex-) echtgenoot moet dan niet meetekenen voor die aankoop. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je voldoende geld hebt voor de aankoop (of dat je een lening kan krijgen).

Wettelijk stelsel

Ben je gehuwd onder het wettelijk stelsel (scheiding van goederen en gemeenschap van aanwinsten), dan ligt dit moeilijker. Als je dan nog niet effectief gescheiden bent, dan kan je het onroerend goed niet zomaar alleen aankopen. Je kan al evenmin alleen een lening aangaan. Je bijna ex zal dus nog moeten meetekenen. Er zal dan ook nog een voldoende communicatie tussen jou en je ex moeten zijn.

Wederbelegging

Als je gehuwd bent onder het wettelijk stelsel en je hebt eigen gelden, dan kan je eventueel het onroerend goed aankopen met dat eigen geld. Dat moet dan wel voorzien worden in de notariële verkoopakte. Daar moet instaan dat er sprake is van een ‘wederbelegging met eigen gelden’. Ook dan moet je echtgeno(o)t(e) tussenkomen in de akte om de wederbelegging te bevestigen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)